Lägg fjälstren i blött under natten.
rakfjälster
Blanda blod, rågmjöl och korngryn i en skål och ställ den i kylen över natten.
0,3 kg rågmjöl, 0,7 kg korngryn, 2 l svinblod
Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas. Lägg dem sedan i ljummet vatten.
Skär ister i ganska små tärningar och blanchera i kokande vatten i 15-20 minuter. Slå av vattnet.
0,7 kg ister
Lägg blodmassan i en gryta och värm upp den vid låg värme tills den blir flytande.
Lägg i ister, farin, russin, salt,kanel, kardemumma och de malda nejlikorna och blanda väl.
0,7 kg ister, 400 g brun farin, 400 g russin, 30 g salt, 10 g kanel, 10 g kardemumma, 5 g kryddnejlikor
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter under omrörning.
Ställ sedan grytan i kallt vatten så det får kallna.
Fyll smeten i rakfjälster och bind av 30 cm långa korvar.
rakfjälster
Lägg sedan korvarna i en gryta med vatten och låt dom sjuda i en timme.