Go Back

Blodpölse (Danmark)

Måltid Huvudrätt

Ingredienser
  

  • 2 l svinblod
  • 0,3 kg rågmjöl
  • 0,7 kg korngryn
  • 1 l vatten
  • 0,7 kg ister
  • 400 g brun farin
  • 400 g russin
  • 30 g salt
  • 10 g kanel mald
  • 10 g kardemumma mald
  • 5 g kryddnejlikor malda
  • rakfjälster 50/55 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blött under natten.
    rakfjälster
  • Blanda blod, rågmjöl och korngryn i en skål och ställ den i kylen över natten.
    0,3 kg rågmjöl, 0,7 kg korngryn, 2 l svinblod
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas. Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär ister i ganska små tärningar och blanchera i kokande vatten i 15-20 minuter. Slå av vattnet.
    0,7 kg ister
  • Lägg blodmassan i en gryta och värm upp den vid låg värme tills den blir flytande.
  • Lägg i ister, farin, russin, salt,kanel, kardemumma och de malda nejlikorna och blanda väl.
    0,7 kg ister, 400 g brun farin, 400 g russin, 30 g salt, 10 g kanel, 10 g kardemumma, 5 g kryddnejlikor
  • Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter under omrörning.
  • Ställ sedan grytan i kallt vatten så det får kallna.
  • Fyll smeten i rakfjälster och bind av 30 cm långa korvar.
    rakfjälster
  • Lägg sedan korvarna i en gryta med vatten och låt dom sjuda i en timme.

Anteckning

Serveras i centimetertjocka skiver som steks i smör.Serveras med sirap, kanelsocker och äpplemos.
Kanelsocker är en blandning av lika delar kanel och socker.