Go Back

Kielbasa Krakowska

Måltid Huvudrätt
Kök Polen

Ingredienser
  

  • 2,7 kg fläskkött magert
  • 0,3 kg sidfläsk fett
  • 60 g salt
  • 7,5 g nitritsalt
  • 6 g vitpeppar
  • 3 g muskot
  • 90 ml vatten
  • rakfjälster 55/60 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blöt över natten.
    rakfjälster
  • Spola igenom fjälster med kallt vatten några gånger innan dom skall användas.
    Lägg dem i ljummet vatten.
  • Skär fläskköttet i 2,5 cm kuber.
    2,7 kg fläskkött
  • Mal sidfläsket med 4 mm hålskiva.
    0,3 kg sidfläsk
  • Blanda alla ingredienser utom fläskkuberna i en matberedare tills smeten binder samman.
    60 g salt, 7,5 g nitritsalt, 6 g vitpeppar, 3 g muskot, 90 ml vatten
  • Blanda försiktigt i fläskkuberna.
    2,7 kg fläskkött
  • Fyll rakfjälstren 55/60 mm med smeten och gör ca 40 cm långa korvar.
    rakfjälster
  • Torka korvarna i tunn rök 45-55°C i 20 minuter.
  • Rök korvarna med tjock rök 45-55°C i 150 minuter.
  • Rök korvarna med varm rök 75-90°C i 20-30 minuter. Tills korvarna får en temperatur på 68-70°C.
  • Kyl korven i kallt vatten så skinnet blir slätt.