Go Back

Medisterpølse (dansk korv)

Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 timme
Total tid 2 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Danmark, Norge

Ingredienser
  

  • 2,4 kg grishals
  • 0,6 kg späck
  • 6 lökar gula ca 450g
  • 5 msk salt
  • 1,5 l mjölk eller köttbuljong
  • 1,5 tsk vitpeppar
  • 3 tsk kryddpeppar
  • 10 m fjälster svin 28/30 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i vatten över natten.
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten innan de skall användas.
    Lägg dem sedan ljummet vatten.
    10 m fjälster
  • Skär kött och späck i 2x2 cm strimlor och löken i bitar.
  • Kött, späck och lök mals 1 gång med grov skiva 8mm och 1 gång med fin skiva 4mm. 
    2,4 kg grishals, 0,6 kg späck, 6 lökar
  • Blanda i salt, kryddor och övriga ingredienser. Arbeta smeten tills att den binder samman.
    5 msk salt, 1,5 tsk vitpeppar, 3 tsk kryddpeppar
  • Trä på fjälstren på korvhornet och börja fylla dem. 
    10 m fjälster
  • Fyll jämnt men inte för hårt korvmassan utvidgas när man tillagar den. 
  • Snurra korvar i lämplig längd eller gör ringar som knytes med bomullsgarn.
  • Knyt till den och gör en ring eller gör korvar ca 20 cm långa.

Anteckning

Sjud korven på svag värme i 15-20 minuter och stek den sedan i smör i ett stekjärn, Det går också att steka den utan att sjuda den först. Stek den då på svag värme och pricka den gärna så den inte spricker.