Go Back

Salami Calabrese

Kalabrien är en region i södra Italien känd för kryddig mat.
Måltid Pålägg, Smårätter
Kök Italien

Ingredienser
  

  • 2,1 kg grishals
  • 0,9 kg späck
  • 90 g salt
  • 7,5 g nitritsalt
  • 6 g dextros
  • 6 g socker
  • 6 g vitpeppar mald
  • 12 g chiliflakes
  • 6 g paprika söt
  • 6 g fänkålsfrön
  • 0,12 g startkultur långsam
  • 2 dl vin rött
  • svinfjälster 40/42 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blött över natten.
    svinfjälster
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skalla användas.
    Lägg dem i ljummet vatten.
  • Blanda kött, späck, nitritsalt och salt i en matberedare.
    2,1 kg grishals, 0,9 kg späck, 90 g salt, 7,5 g nitritsalt
  • Lägg till kryddor, vin, dextros och startkultur. Blanda tills smeten binder samman.
    6 g dextros, 6 g socker, 6 g vitpeppar, 12 g chiliflakes, 6 g paprika, 6 g fänkålsfrön, 0,12 g startkultur, 2 dl vin
  • Stoppa smeten i svinfjälster och gör 60 cm korvar.
    svinfjälster
  • Fermentera korvarna i 20° rumstemperatur i 72 timmar (3 dygn).
  • Häng korven till tork i 8-12° varmt utrymme med en luftfuktighet på ca 60%. Korven är färdig när den minskat med 30% i vikt.