Go Back

Surkål (Sauerkraut)

Måltid Huvudrätt, Tilltugg
Kök Tyskland

Ingredienser
  

  • 1 kg vitkål
  • 15 g salt jodfritt
  • 1 tsk hel kummin eventuellt

Instruktioner
 

  • Ansa kålhuvudet och skölj det.
  • Dela kålhuvudet i fyra delar. Skär sedan bort rotstocken.
  • Strimla vitkålen fint med en vass kniv eller med t ex en osthyvel.
  • Blanda kålen med salt
  • Stöt kålen med en mortelstöt eller knåda den med händerna så att den mjuknar och vätskar sig.
  • Smaksätt gärna kålen med kummin och enbär. Lägg kålen i en burk som går att försluta. Häll på vätskan som blev vid knådningen.
  • Packa kålen hårt så det inte blir något luftrum..
  • Ställ den mörkt i i rumstemperatur i ca 2 veckor. Därefter förvaras den i kylskåp.
  • För att vara säker på att inte luft kommer i kontakt med morötterna så kan man lägga en plastpåse med saltlake (1msk salt per liter vatten) överst i burken som en tätning.

Anteckning

Det går bra att skära kålen med en vass kniv eller en mandolin. Lägg den i en stor skål och strö över saltet.Det är olika mycket vätska i kålen beroende på säsong. Det är mer vätska i färsk sommarkål. Ett riktmärke på när kålen är färdig är när man pressar en handfull och det rinner vätska från den. Den blir godare om de sedan får mogna ett par veckor i kylskåp.
Keyword Tyskland