Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Polen

Kabanoss

Måltid BBQ, Huvudrätt
Kök Polen

Ingredienser
  

  • 3 kg grishals
  • 60 g salt
  • 7 g nitritsalt
  • 6 g vitpeppar mald
  • 3 g socker
  • 3 g muskotnöt mald
  • 3 g kummin mald
  • 3 dl vatten kallt
  • fårfjälster 22/24 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blöt över natten.
    fårfjälster
  • Spola igenom dem med kallt vatten några gånger när dom skall användas.
    Lägg dem i ljummet vatten .
  • Skär köttet i 2×2 cm strimlor.
    3 kg grishals
  • Mal köttet med 8-10 mm hålskiva.
  • Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten binder samman.
    60 g salt, 7 g nitritsalt, 6 g vitpeppar, 3 g socker, 3 g muskotnöt, 3 g kummin, 3 dl vatten
  • Stoppa smeten i fårfjälster 22/24 mm och gör 60-70 cm långa korvar. Korvarna blir 30-35 cm långa när man hänger dom dubbla i röken.Rök korvarna i ca 90° varm rök tills de blir ca 70° varma.
  • Låt korvarna ligga i rumstemperatur i ca 60 minuter.
  • Kyl dem snabbt i kallt vatten så skinnet blir slätt.
  • Häng dem till tork i 7 dagar. Blir dom mögliga så torka dem med en trasa med vinäger eller ättika.

Anteckning

Förr så lät man i Polen korven torka så länge att om man släppte en i golven så gick den sönder.

Kielbasa Krakowska

Måltid Huvudrätt
Kök Polen

Ingredienser
  

  • 2,7 kg fläskkött magert
  • 0,3 kg sidfläsk fett
  • 60 g salt
  • 7,5 g nitritsalt
  • 6 g vitpeppar
  • 3 g muskot
  • 90 ml vatten
  • rakfjälster 55/60 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blöt över natten.
    rakfjälster
  • Spola igenom fjälster med kallt vatten några gånger innan dom skall användas.
    Lägg dem i ljummet vatten.
  • Skär fläskköttet i 2,5 cm kuber.
    2,7 kg fläskkött
  • Mal sidfläsket med 4 mm hålskiva.
    0,3 kg sidfläsk
  • Blanda alla ingredienser utom fläskkuberna i en matberedare tills smeten binder samman.
    60 g salt, 7,5 g nitritsalt, 6 g vitpeppar, 3 g muskot, 90 ml vatten
  • Blanda försiktigt i fläskkuberna.
    2,7 kg fläskkött
  • Fyll rakfjälstren 55/60 mm med smeten och gör ca 40 cm långa korvar.
    rakfjälster
  • Torka korvarna i tunn rök 45-55°C i 20 minuter.
  • Rök korvarna med tjock rök 45-55°C i 150 minuter.
  • Rök korvarna med varm rök 75-90°C i 20-30 minuter. Tills korvarna får en temperatur på 68-70°C.
  • Kyl korven i kallt vatten så skinnet blir slätt.