Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Smått och gott

Här kommer lite av varje om rökning, saltning, tilltugg och snaps.

Korvmakarens potatissallad

Måltid BBQ, Huvudrätt
Kök Sverige
Portioner 4 Pers

Ingredienser
  

  • 1 kg potatis
  • 1 st lök gul stor
  • 1 st äpple
  • 4 msk skånsk senap
  • 3 dl cremé fraiche
  • 3 msk majonäs
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk svartpeppar grovmalen
  • 1 bunt bladpersilja

Instruktioner
 

  • Skala ock kok potatisen
    1 kg potatis
  • Kyl potatisen och skär den i 2x2cm bitar
  • Skala och hacka löken
    1 st lök
  • Skala och hacka äpplet
    1 st äpple
  • Blanda alla ingredienserna i en skål.
    1 kg potatis, 1 st lök, 4 msk skånsk senap, 3 dl cremé fraiche, 3 msk majonäs, 0,5 tsk salt, 3 msk svartpeppar, 1 st äpple
  • Klipp persilja, garnera och servera.
    1 bunt bladpersilja

Anteckning

Det går utmärkt att lägga till lite kapris eller hackad smörgåsgurka.

Tysk potatissallad.

Måltid BBQ, Huvudrätt
Kök Tyskland
Portioner 4 Pers

Ingredienser
  

  • 1 kg potatis
  • 1 rödlök
  • 5 msk olja oliv eller solros
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk kapris
  • 3 msk persilja hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar svart eller vit

Instruktioner
 

  • Skala och kok potatisen mjuk.
    1 kg potatis
  • Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
  • Skala och hacka löken och lägg i en skål.
    1 rödlök
  • Tillsätt vinäger, olja,senap,kapris salt och peppar.
    5 msk olja, 2 msk dijonsenap, 3 msk kapris, 0,5 tsk salt, 1 krm peppar
  • Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
    3 msk persilja
  • Dela potatisen i 2x2cm bitar och blanda med med lök och oljedressingen.
  • Smaka av med salt och peppar efter tycke och smak.

Julsnaps.

Kök Sverige

Ingredienser
  

  • 75 cl brännvin special
  • 0,5 dl russin sultan
  • 2 st kanelstänger
  • 1 ingefära färsk en bit stor som en hasselnöt,
  • 1 bit pomeransskal apelsinskal går också
  • 8 st mandel skållad och skalad
  • 4 st kryddnejlikor

Instruktioner
 

  • Häll allt i en flaska.
    75 cl brännvin, 0,5 dl russin, 2 st kanelstänger, 1 ingefära, 1 bit pomeransskal, 8 st mandel, 4 st kryddnejlikor
  • Låt stå i några veckor. Skaka om den lite då och då.
  • Sila snapsen och ställ den så att den kan stå stilla en tid så att bottensatsen sjunker.
  • Dekantera och häll på en vacker flaska.
  • Skål och God Jul.