Här kommer lite av varje om rökning, saltning, tilltugg och snaps.
Korvmakarens potatissallad
Ingredienser
- 1 kg potatis
- 1 st lök gul stor
- 1 st äpple
- 4 msk skånsk senap
- 3 dl cremé fraiche
- 3 msk majonäs
- 0,5 tsk salt
- 3 msk svartpeppar grovmalen
- 1 bunt bladpersilja
Instruktioner
- Skala ock kok potatisen1 kg potatis
- Kyl potatisen och skär den i 2x2cm bitar
- Skala och hacka löken1 st lök
- Skala och hacka äpplet1 st äpple
- Blanda alla ingredienserna i en skål.1 kg potatis, 1 st lök, 4 msk skånsk senap, 3 dl cremé fraiche, 3 msk majonäs, 0,5 tsk salt, 3 msk svartpeppar, 1 st äpple
- Klipp persilja, garnera och servera.1 bunt bladpersilja
Anteckning
Det går utmärkt att lägga till lite kapris eller hackad smörgåsgurka.
Tysk potatissallad.
Ingredienser
- 1 kg potatis
- 1 rödlök
- 5 msk olja oliv eller solros
- 2 msk dijonsenap
- 3 msk kapris
- 3 msk persilja hackad
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar svart eller vit
Instruktioner
- Skala och kok potatisen mjuk.1 kg potatis
- Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
- Skala och hacka löken och lägg i en skål.1 rödlök
- Tillsätt vinäger, olja,senap,kapris salt och peppar.5 msk olja, 2 msk dijonsenap, 3 msk kapris, 0,5 tsk salt, 1 krm peppar
- Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.3 msk persilja
- Dela potatisen i 2x2cm bitar och blanda med med lök och oljedressingen.
- Smaka av med salt och peppar efter tycke och smak.
Julsnaps.
Ingredienser
- 75 cl brännvin special
- 0,5 dl russin sultan
- 2 st kanelstänger
- 1 ingefära färsk en bit stor som en hasselnöt,
- 1 bit pomeransskal apelsinskal går också
- 8 st mandel skållad och skalad
- 4 st kryddnejlikor
Instruktioner
- Häll allt i en flaska.75 cl brännvin, 0,5 dl russin, 2 st kanelstänger, 1 ingefära, 1 bit pomeransskal, 8 st mandel, 4 st kryddnejlikor
- Låt stå i några veckor. Skaka om den lite då och då.
- Sila snapsen och ställ den så att den kan stå stilla en tid så att bottensatsen sjunker.
- Dekantera och häll på en vacker flaska.
- Skål och God Jul.