Lukanka
Ingredienser
- 1,5 kg grishals
- 1,5 kg kalvkött
- 3 msk salt
- 1 krm kummin
- 1 dl kolsyrat vatten
- krokfjälster 43/46 mm
Instruktioner
- Lägg fjälstren i blöt över nattenkrokfjälster
- Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas.Lägg dem sedan i ljummet vatten.
- Skär köttet i 2×2 cm strimlor.1,5 kg grishals, 1,5 kg kalvkött
- Mal köttet två gånger med 4 mm hålskiva.
- Blanda köttet med kryddor och hälften av vattnet.3 msk salt, 1 krm kummin, 1 dl kolsyrat vatten
- Lägg blandningen i kylen i ett dygn.
- Nästa dag. Blanda smeten med resten av vattnet och lägg den i kylen i ett dygn till.
- Nästa dag: Blanda smeten och fyll den i fjälstren och bind av 30 cm korvar eller gör ringar.krokfjälster
- Förvara korvarna svalt i 3 dagar. De följande 5 dagarna skall man platta till korvarna tillexempel med en brödkavel.
Sudjuk
Ingredienser
- 1,5 kg nötkött
- 1,5 kg grishals
- 4 tsk kummin mald
- 4 tsk salt
- 4 tsk paprikapulver
- 6 klyftor vitlök
- svinfjälster 36/38mm
Instruktioner
- Lägg fjälstren i blöt över natten.svinfjälster
- Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas.Lägg dem sedan i ljummet vatten.
- Mal köttet med 8 mm hålskiva.1,5 kg nötkött, 1,5 kg grishals
- Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten binder samman.
- Fyll smeten i svinfjälster och bind av korvar ca 15 cm långa eller i ringar.
- Häng korvarna i ett väl ventilerat utrymme och platta till dem varannan dag så det blir platta korvar.
- Stick hål med en nål om det uppstår luftbubblor.
- Låt torka 30%.