Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Syrning (fermentering)

Syrning är ett sätt att konservera och förlänga hållbarheten på grönsaker.

Syrade grönsaker smakar väldigt bra. Det är inte bara kål man syrar utan en hel del andra grönsaker. Man kan syra rotfrukter och gurka. En personlig favorit är syrade morötter. 

Det finns olika namn på sättet att ta hand om grönsaker. Detta sätt kallas oftast för syrning men även för mjölksyrajäsning eller fermentering. Mjölksyrebakterier på grönsakerna är det som orsakar syrningen.

När man syrar så skär man, river på rivjärn eller mandolin det som skall syras. Sedan tillsätter man salt och bearbetar grönsakerna med händer eller med matberedare så att de vätskar sig. Man lagrar sedan grönsakerna i en burk eller jäskärl under några veckor. Syrningsprocessen startar väldigt snabbt och det bubblar i vätskan.

Surkål (Sauerkraut)

Måltid Huvudrätt, Tilltugg
Kök Tyskland

Ingredienser
  

  • 1 kg vitkål
  • 15 g salt jodfritt
  • 1 tsk hel kummin eventuellt

Instruktioner
 

  • Ansa kålhuvudet och skölj det.
  • Dela kålhuvudet i fyra delar. Skär sedan bort rotstocken.
  • Strimla vitkålen fint med en vass kniv eller med t ex en osthyvel.
  • Blanda kålen med salt
  • Stöt kålen med en mortelstöt eller knåda den med händerna så att den mjuknar och vätskar sig.
  • Smaksätt gärna kålen med kummin och enbär. Lägg kålen i en burk som går att försluta. Häll på vätskan som blev vid knådningen.
  • Packa kålen hårt så det inte blir något luftrum..
  • Ställ den mörkt i i rumstemperatur i ca 2 veckor. Därefter förvaras den i kylskåp.
  • För att vara säker på att inte luft kommer i kontakt med morötterna så kan man lägga en plastpåse med saltlake (1msk salt per liter vatten) överst i burken som en tätning.

Anteckning

Det går bra att skära kålen med en vass kniv eller en mandolin. Lägg den i en stor skål och strö över saltet.Det är olika mycket vätska i kålen beroende på säsong. Det är mer vätska i färsk sommarkål. Ett riktmärke på när kålen är färdig är när man pressar en handfull och det rinner vätska från den. Den blir godare om de sedan får mogna ett par veckor i kylskåp.
Keyword Tyskland

Syrade morötter

Måltid Huvudrätt
Kök Tyskland

Ingredienser
  

  • 1 kg morötter
  • 15 g salt jodfritt

Instruktioner
 

  • Skala morötterna och ansa dem. 
  • Riv dem grovt på ett rivjärn eller med en mandolin.
  • Lägg morötter och salt i en skål och blanda väl.
  • Stöt morötterna med en mortelstöt eller knåda dem med händerna så att de vätskar sig.
  • Lägg morötterna i en burk som går att försluta.
  • Packa morötterna hårt.
  • Ställ dem mörkt i i rumstemperatur i 2 veckor.
  • För att vara säker på att inte luft kommer i kontakt med morötterna så kan man lägga en plastpåse med saltlake överst i burken som en tätning.

Anteckning

Ett riktmärke på när morötterna  är färdiga att läggas i burk/burkar är när man pressar en handfull och det rinner vätska från dem.
Morötterna blir godare om de får mogna ett par veckor i kylskåp när dom är färdigjästa.
Keyword Tyskland