Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Danmark

Blodpölse (Danmark)

Måltid Huvudrätt

Ingredienser
  

  • 2 l svinblod
  • 0,3 kg rågmjöl
  • 0,7 kg korngryn
  • 1 l vatten
  • 0,7 kg ister
  • 400 g brun farin
  • 400 g russin
  • 30 g salt
  • 10 g kanel mald
  • 10 g kardemumma mald
  • 5 g kryddnejlikor malda
  • rakfjälster 50/55 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blött under natten.
    rakfjälster
  • Blanda blod, rågmjöl och korngryn i en skål och ställ den i kylen över natten.
    0,3 kg rågmjöl, 0,7 kg korngryn, 2 l svinblod
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas. Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär ister i ganska små tärningar och blanchera i kokande vatten i 15-20 minuter. Slå av vattnet.
    0,7 kg ister
  • Lägg blodmassan i en gryta och värm upp den vid låg värme tills den blir flytande.
  • Lägg i ister, farin, russin, salt,kanel, kardemumma och de malda nejlikorna och blanda väl.
    0,7 kg ister, 400 g brun farin, 400 g russin, 30 g salt, 10 g kanel, 10 g kardemumma, 5 g kryddnejlikor
  • Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter under omrörning.
  • Ställ sedan grytan i kallt vatten så det får kallna.
  • Fyll smeten i rakfjälster och bind av 30 cm långa korvar.
    rakfjälster
  • Lägg sedan korvarna i en gryta med vatten och låt dom sjuda i en timme.

Anteckning

Serveras i centimetertjocka skiver som steks i smör.Serveras med sirap, kanelsocker och äpplemos.
Kanelsocker är en blandning av lika delar kanel och socker.

Medisterpølse (dansk korv)

Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 timme
Total tid 2 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Danmark, Norge

Ingredienser
  

  • 2,4 kg grishals
  • 0,6 kg späck
  • 6 lökar gula ca 450g
  • 5 msk salt
  • 1,5 l mjölk eller köttbuljong
  • 1,5 tsk vitpeppar
  • 3 tsk kryddpeppar
  • 10 m fjälster svin 28/30 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i vatten över natten.
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten innan de skall användas.
    Lägg dem sedan ljummet vatten.
    10 m fjälster
  • Skär kött och späck i 2×2 cm strimlor och löken i bitar.
  • Kött, späck och lök mals 1 gång med grov skiva 8mm och 1 gång med fin skiva 4mm. 
    2,4 kg grishals, 0,6 kg späck, 6 lökar
  • Blanda i salt, kryddor och övriga ingredienser. Arbeta smeten tills att den binder samman.
    5 msk salt, 1,5 tsk vitpeppar, 3 tsk kryddpeppar
  • Trä på fjälstren på korvhornet och börja fylla dem. 
    10 m fjälster
  • Fyll jämnt men inte för hårt korvmassan utvidgas när man tillagar den. 
  • Snurra korvar i lämplig längd eller gör ringar som knytes med bomullsgarn.
  • Knyt till den och gör en ring eller gör korvar ca 20 cm långa.

Anteckning

Sjud korven på svag värme i 15-20 minuter och stek den sedan i smör i ett stekjärn, Det går också att steka den utan att sjuda den först. Stek den då på svag värme och pricka den gärna så den inte spricker.

Ringriderpölse

Måltid BBQ, Huvudrätt
Kök Danmark

Ingredienser
  

  • 1,2 kg skinka
  • 1,5 kg grishals
  • 0,3 kg sidfläsk
  • 60 g salt
  • 3 tsk vitpeppar
  • 3 tsk paprika mald
  • 0,5 st muskotnöt riven
  • 200 g gul lök riven
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 7 dl vatten, vin eller öl
  • svinfjälster 32/36 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blött över natten.
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas.
    Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär köttet i 2×2 cm strimlor.
  • Blanda det malda köttet med kryddorna och löken.
    Lägg i frysen i en timme tills det är fruset på yttersidan.
  • Mal allt med en 4mm hålskiva.
  • Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten binder samman. Blanda i vätska efter behov.
  • Fyll smeten i fjälstren och bind av korvar 12-15 cm långa.

Anteckning

Man kan varmröka korvarna men på södra Jylland virrar man på huvudet åt sådana påfund.