
Blodpölse (Danmark)
Ingredienser
- 2 l svinblod
- 0,3 kg rågmjöl
- 0,7 kg korngryn
- 1 l vatten
- 0,7 kg ister
- 400 g brun farin
- 400 g russin
- 30 g salt
- 10 g kanel mald
- 10 g kardemumma mald
- 5 g kryddnejlikor malda
- rakfjälster 50/55 mm
Instruktioner
- Lägg fjälstren i blött under natten.rakfjälster
- Blanda blod, rågmjöl och korngryn i en skål och ställ den i kylen över natten.0,3 kg rågmjöl, 0,7 kg korngryn, 2 l svinblod
- Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas. Lägg dem sedan i ljummet vatten.
- Skär ister i ganska små tärningar och blanchera i kokande vatten i 15-20 minuter. Slå av vattnet.0,7 kg ister
- Lägg blodmassan i en gryta och värm upp den vid låg värme tills den blir flytande.
- Lägg i ister, farin, russin, salt,kanel, kardemumma och de malda nejlikorna och blanda väl.0,7 kg ister, 400 g brun farin, 400 g russin, 30 g salt, 10 g kanel, 10 g kardemumma, 5 g kryddnejlikor
- Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter under omrörning.
- Ställ sedan grytan i kallt vatten så det får kallna.
- Fyll smeten i rakfjälster och bind av 30 cm långa korvar.rakfjälster
- Lägg sedan korvarna i en gryta med vatten och låt dom sjuda i en timme.
Anteckning
Serveras i centimetertjocka skiver som steks i smör.Serveras med sirap, kanelsocker och äpplemos.
Kanelsocker är en blandning av lika delar kanel och socker.
Medisterpølse (dansk korv)
Ingredienser
- 2,4 kg grishals
- 0,6 kg späck
- 6 lökar gula ca 450g
- 5 msk salt
- 1,5 l mjölk eller köttbuljong
- 1,5 tsk vitpeppar
- 3 tsk kryddpeppar
- 10 m fjälster svin 28/30 mm
Instruktioner
- Lägg fjälstren i vatten över natten.
- Spola igenom fjälstren med kallt vatten innan de skall användas. Lägg dem sedan ljummet vatten.10 m fjälster
- Skär kött och späck i 2×2 cm strimlor och löken i bitar.
- Kött, späck och lök mals 1 gång med grov skiva 8mm och 1 gång med fin skiva 4mm.2,4 kg grishals, 0,6 kg späck, 6 lökar
- Blanda i salt, kryddor och övriga ingredienser. Arbeta smeten tills att den binder samman.5 msk salt, 1,5 tsk vitpeppar, 3 tsk kryddpeppar
- Trä på fjälstren på korvhornet och börja fylla dem.10 m fjälster
- Fyll jämnt men inte för hårt korvmassan utvidgas när man tillagar den.
- Snurra korvar i lämplig längd eller gör ringar som knytes med bomullsgarn.
- Knyt till den och gör en ring eller gör korvar ca 20 cm långa.
Anteckning
Sjud korven på svag värme i 15-20 minuter och stek den sedan i smör i ett stekjärn, Det går också att steka den utan att sjuda den först. Stek den då på svag värme och pricka den gärna så den inte spricker.
Ringriderpölse
Ingredienser
- 1,2 kg skinka
- 1,5 kg grishals
- 0,3 kg sidfläsk
- 60 g salt
- 3 tsk vitpeppar
- 3 tsk paprika mald
- 0,5 st muskotnöt riven
- 200 g gul lök riven
- 1,5 dl potatismjöl
- 7 dl vatten, vin eller öl
- svinfjälster 32/36 mm
Instruktioner
- Lägg fjälstren i blött över natten.
- Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger när dom skall användas.Lägg dem sedan i ljummet vatten.
- Skär köttet i 2×2 cm strimlor.
- Blanda det malda köttet med kryddorna och löken.Lägg i frysen i en timme tills det är fruset på yttersidan.
- Mal allt med en 4mm hålskiva.
- Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten binder samman. Blanda i vätska efter behov.
- Fyll smeten i fjälstren och bind av korvar 12-15 cm långa.
Anteckning
Man kan varmröka korvarna men på södra Jylland virrar man på huvudet åt sådana påfund.