Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Frankrike

Andouille

Förberedelser 2 days
Tillagningstid 2 timmar
Total tid 2 days 2 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Frankrike, USA

Ingredienser
  

  • 3 kg grishals
  • 50 g salt
  • 10 g nitritsalt
  • 18 g svartpeppar grovmald
  • 6 g timjan
  • 12 g cayennepeppar
  • 0,3 l vatten kallt
  • svinfjälster 38/40mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälster i blött över natten.
    svinfjälster
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger innan de skall användas.
    Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär köttet i strimlor 2×2 cm.
    3 kg grishals
  • Mal köttet med 6 mm hålskiva
  • Blanda alla ingredienser i en matberedare.
    3 kg grishals, 50 g salt, 18 g svartpeppar, 6 g timjan, 12 g cayennepeppar, 0,3 l vatten
  • Blanda tills smeten binder samman.
  • Fyll svinfjälster 38/40mm och gör 30 cm långa korvar
    svinfjälster
  • Torka korven i röken i en timme.
  • Varmrök den sedan tills korven är ca 70°
  • Kyl sedan korven i kallt vatten så skinnet blir slätt.

Anteckning

En kraftigt rökt korv som ofta används i maträtter i södra USA.
Har man hög temperatur i röken blir korven snabbt rökt men inte så kraftigt som om man har låg temperatur i röken. Innertemperatur bör vara 70°.
Keyword Belgien, cayennepeppar, Frankrike, Louisiana, Paprikapulver, USA

Boudin blanc de Paris

Boudin blanc är en enkel frank korv. Denna variant är från Paris.
Måltid Huvudrätt
Kök Frankrike

Ingredienser
  

  • 1,5 kg grishals
  • 1,5 kg kycklingbröst
  • 1 l mjölk 3%
  • 0,5 kg lök gul
  • 36 g salt
  • 6 g vitpeppar nymald
  • 3 g timjan
  • 1,5 g kryddpeppar
  • 1,5 g muskot
  • 1,5 g ingefära
  • 1,5 g kryddnejlika
  • 10 äggvitor
  • 90 g smör
  • svinfjälster 35/38 mm.

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blöt över natten.
    svinfjälster
  • Spola igenom dem med kallt vatten några gånger innan de skall användas.
    Llägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär költtet i strimlor 2×2 cm
    1,5 kg grishals, 1,5 kg kycklingbröst
  • Hacka löken och fräs den i smör tills den blir mjuk men inte får färg.
    Kyl löken.
    0,5 kg lök, 90 g smör
  • Mal kycklingen och köttet med 4mm skiva.
  • Blanda det malda med alla kryddor i en matberedare.
    36 g salt, 6 g vitpeppar, 3 g timjan, 1,5 g kryddpeppar, 1,5 g muskot, 1,5 g ingefära, 1,5 g kryddnejlika
  • Häll i mjölken och de vispade äggvitorna tills smeten blir mjuk och nästan ritnnig.
    1 l mjölk, 10 äggvitor
  • Fyll svinfjälster 35/38mm och gör 15cm långa korvar.
    svinfjälster
Keyword Frankrike, Kyckling, Timjan

Boudin Blanc Traditional

En ursprungsvariant av Boudin blanc.
Måltid Huvudrätt
Kök Frankrike

Ingredienser
  

  • 1,5 kg grishals
  • 1,5 kg späck
  • 1,5 l mjölk se anteckningar
  • 5 st ägg
  • 150 g potatismjöl
  • 60 g salt
  • 25 g socker
  • 10 g vitpeppar nymald
  • 2,5 g muskot mald
  • 2,5 g kanel
  • 2,5 g kryddnejlika mald
  • 17,5 cl Marsalavin
  • svinfjälster 30/32 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i kallt vatten över natten
    svinfjälster
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger innan de skall användas. Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär köttet i strimlor 2×2 cm.
    1,5 kg grishals, 1,5 l mjölk
  • Mal köttet tillsammans med späcket med 4/6 mm hålskiva.
  • Tillsätt ägg, salt och kryddor till smeten.
    5 st ägg, 60 g salt, 25 g socker, 10 g vitpeppar, 2,5 g muskot, 2,5 g kanel, 2,5 g kryddnejlika, 17,5 cl Marsalavin
  • Tillsätt mjölken 60° varm och blanda samman i en matberedare.
  • Fyll i svinfjälster 30/32 mm.
  • Sjud i 80°vamt vatten i 30 minuter kyl därefter korven i kallt vatten.

Anteckning

1,5l mjölk
45 g gul lök
30 schalottenlök
45g morot
Kok upp mjölken och lägg i morötter, lök och schalottenlök. lägg på lock och låt det sjuda i 20-30 minuter. Se till att det inte kokar. Sila bort rotsakerna och använd mjölken i korven.
Keyword Frankrike, Marsalavin, Mmuskotnöt

Cervelas de Strasbourg

Måltid Huvudrätt
Kök Frankrike

Ingredienser
  

  • 1,6 kg grishals
  • 1,4 kg sidfläsk utan svål
  • 2 g muskotnöt mald
  • 2 g cayennepeppar mald
  • 1 krm spiskummin
  • 10 g vitlökspulver
  • 40 g nitritsalt
  • 0,6 l mjölk kall
  • svinfjälster 28/30 mm

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i vatten över natten.
    svinfjälster
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger innan de skall användas.
    Lägg dem sedan i ljummet vatten.
  • Skär karrén och hälften av sidfläsket i 2×2 cm strimlor.
    1,6 kg grishals, 1,4 kg sidfläsk
  • Skär resten av sidfläsket i 3×3 mm tärningar.
  • Sjud i kokande vatten det tärnade sidfläsket i vatten ca 3 minuter.
    Lägg sedan fläsket att torka.
  • Mal det strimlade köttet med 3mm hålskiva och blanda i en matberedare tillsammans med mjölken och kryddorna till en slät smet.
    2 g muskotnöt, 2 g cayennepeppar, 1 krm spiskummin, 10 g vitlökspulver, 40 g nitritsalt, 0,6 l mjölk
  • Blanda i de kalla fläsktärningarna.
  • Fyll svinfjälster 28/30 mm löst och kör 10-12 cm långa korvar.
    svinfjälster
  • Sjud korvarna 20-25 minuter i 80-85° vatten och kyl dem sedan snabbt så att skinnet inte blir skrynkligt.
Keyword Frankrike, Mmuskotnöt, Spiskummin

Saucicces de Provencale

Måltid BBQ, Huvudrätt
Kök Frankrike

Ingredienser
  

  • 2,25 kg grishals
  • 0,75 kg sidfläsk rökt
  • 0,5 dl rörsocker eller brun farin
  • 12 klyftor vitlök pressade
  • 0,2 kg pinjenötter
  • 30 cl vin rött
  • 1,5 dl persilja hackad
  • 2 msk vitpeppar nymald
  • krokfjälster 38/40 mm eller svinfjälster

Instruktioner
 

  • Lägg fjälstren i blöt över natten.
    krokfjälster
  • Lägg pinjenötterna i vinet över natten.
    0,2 kg pinjenötter
  • Spola igenom fjälstren med kallt vatten några gånger innan de skall användas. Lägg dom sedan i ljummet vatten.
  • Skär kött och fläsk i 2×2 cm strimlor.
  • Mal kött och sidfläsk med 6 mm skiva.
    2,25 kg grishals, 0,75 kg sidfläsk
  • Blanda med övriga ingredienser.
    Blanda tills smeten binder samman.
    0,5 dl rörsocker, 12 klyftor vitlök, 0,2 kg pinjenötter, 30 cl vin, 1,5 dl persilja, 2 msk vitpeppar
  • Stoppa smeten i fjälster 38/40 mm. Gör korvarna 15-20 cm långa.